Blog

Miért vesz az ember használt számítógépet?

Először is szeretném leszögezni, hogy nem leszek túl szakmai, konyhanyelven próbálom leírni a dolgot. 🙂

Sokszor jönnek be hozzánk, hogy milyen gépet vegyek, csak netezésre lesz, nem játszunk, stb. Ilyenkor előkerül az a pénztárcába vágó kérdés is, hogy mennyit szánunk rá, mennyiért lenne már egy "normális". Természetesen mint ahogy

lehet kapni 3 millióért új egyhármas Suzukit, és használt Mercedes SL-t is,

így gépekből is nagyjából így van, sőt.
Az egyszerűség kedvéért nézzünk egy példát:
A piros sarokban egy 83.000 forintos notebook a Bestbyte oldaláról, benne ezzel a "motorral": Intel Celeron N3550 (1,1GHz, 2MB cache).
A kék sarokban egy 74.990 forintos használt noti, amivel itt szemezek, amikor ezt írom, benne ez a hajtómű: Intel Core i5-3320M (2,6GHz, 3MB cache).

Miért választanánk a használtat, mikor az újra van két garancia, boldogság, biztonság, senkisetapizta fíling?

Akkor most mutatok valamit:

(forrás: cpubenchmark.net)

Bang! Majdnem négyszer gyorsabb ez a néhány éves noti, mint az új társa.
Oké, de nekem csak netezésre kell - már hallom is. Itt azt szoktam megkérdezni, hogy tapasztaltál-e olyat, hogy az évek során lassult a géped. Igen? Igen, mindenki érezte már ezt, pedig ez nem igaz, a gép nem lassul - minden más gyorsul. Ott vagy az egyhármas Suzukiddal egy egyre gyorsuló autópályán, ahol letolnak: mikor felmentél még mindenki 90-nel ment, most viszont dudálnak, ha 110-re "lassítasz". Hát itt vagyunk, és még inkább itt leszünk. Jelenleg ez a határ kb. 1800 pont azon a teszten, amin az új Celeron proci 1144 pontot ér el. Ez a határ kb. az ahol a Youtube HD minőségben nem változik diavetítéssé. És ez a szám emelkedni fog, ahogy egyre több tartalmat tömködnek át nekünk az internetkapcsolatunkon.
Azt is hallottam már, hogy a régi gépbe csak 1GB van, de az elég. Egyszer majd nyomjatok egy feladatkezelőt, amikor semmi mást nem csináltok csak facebookoztok mondjuk fél órája, és nézzétek meg mennyi memóriát eszik meg a 4GB-ból, és meg fogtok lepődni... 🙂