Blog

Melegszik a számítógépem vagy sem?

A kérdés jogos, mi az ahol azt mondjuk, hogy a számítógépem melegszik esetleg túl melegszik és a válasz nem olyan egyszerű mint amennyire tűnik. 🙂
A számítógépünk minden alkatrésze melegszik, általában a terheléssel egyenes arányban ami azt jelenti minél újabb játékkal játszunk minél magasabb felbontáson és minél magasabb grafikai beállításokkal annál jobban melegszik. (természetesen nem csak játékkal tudjuk terhelni a gépünket) Akkor mondhatjuk azt, hogy a gépem túlmelegedett ha valamelyik alkatrészünk hőmérséklete meghaladja a normális szintet.

De mi is az a normális?

Erre a kérdésre ahány ember annyi féle választ kapunk viszont személy szerint az a véleményem, hogy törekedni kell arra, hogy a processzorunk teljes terhelés mellett 50°C maximum körül maradjon. A videokártyáknál is általánosságban azt szoktam javasolni, hogy igyekezzünk a 60-70°C körüli maximumot elősegíteni teljes terhelésen de itt azért más a helyzet mert nem ritka az olyan kártya ami 110-120°C felett kapcsol csak le.

Lekapcsol?

Igen, az alkatrészeink szerencsére védik magukat így ha túlmelegedést “észlelnek” akkor lekapcsolnak. Ameddig a processzor lekapcsolási hőmérséklete az alaplap BIOS beállításai között állítható és alap esetben 70-100°C körül szokott lenni addig a videokártyák maximuma még ennél is magasabban lehet az előbbi példa szerint. Azt hogy melyik kártya mennyire melegedhet és mennyi a maximuma az videokártya típusonként a gyártó oldalán a termék specifikációk között meg lehet találni.

Csak akkor van gond ha lekapcsol?

Nem feltétlenül, ha a melegedés üteme nem olyan gyors, hogy azonnal meghaladja a lekapcsolási küszöböt előfordulhat, hogy a processzorunk vagy videokártyánk csak visszavesz a teljesítményéből, hogy tudjon egy kicsit “hűlni”. Tehát ha játék közben azt veszed észre, hogy a játék elkezd akadni, vagy romlik a kép minősége vagy akár ki is lép a játék akkor annak lehet oka az is, hogy melege van valamelyik alkatrészednek.
De mit lehet tenni? ( ez már egy következő téma 🙂 )