Blog

Hivatalos Windows 17.499 Ft-ért

Először is mi a “hivatalos”?

Hivatalos Windows az, amiről van számlánk ÉS eredetiséget igazoló matricánk (a gépre felragasztva). Vannak kivételek, de most az otthoni felhasználókra, és max a KKV-kra kihegyezve írom ezt.

Mi a nem hivatalos?

  • Nem hivatalos, ha azt a szomszéd, vagy valaki rakta fel, de nincs róla számla ÉS matrica (akkor sem, ha a telepítésért pénzt kért). 🙂
  • Nem hivatalos, ha “már egyszer megvettük egy gépre”. Ha az OEM volt (márpedig 99%, hogy az), akkor az azzal a géppel ki is lett dobva – “hozzánőtt”.
  • Nem hivatalos, ha “vettünk egyet, és azzal telepítjük mindig” – akkor sem hivatalos ez, ha az aktiváció (regisztráció) sikeres.

Hogyan bukunk meg?

Csak úgy sehogy. Ha valaki otthon barkácsol ilyesmivel, ritkán kopognak az ajtón (bár ilyen is előfordul), inkább akkor van gond, ha mondjuk valamiért elviszik a gépet a rendőrök (mert mondjuk a szomszéd feljelent, hogy csőbombát gyártunk), és akkor aztán  “elő leszünk véve”. Na meg ha valamilyen Microsoft-os programba futunk, ami ellenőrzi ezt, az is jelezhet, hogy valami nem kerek.

Ha “felrakott” (értsd feltört) Windows-unk van, akkor az amivel megkerülik a hitelesítést, az is egy “kémprogram”; ezzel is számolni kell.

Mit tehetünk?

Megvesszük… 🙂
Erre több lehetőségünk is van:

Az első, hogy már így vesszük a gépet. Ekkor az árban körülbelül a Windows teljes árának a 70%-ért jutunk jogtiszta Windows-hoz. Tehát a DELL Latitude notebookunk 230.000 Ft helyett 250.000 Ft-ért már tartalmazza is.

A második, hogy nem “beépített Windows-zal” vesszük a gépet, de vásárlunk hozzá (bármikor) egyet az ár 100%-ért. DELL Latitude notebook 230.000 Ft és hozzá a teljes Windows 38.000 Ft.

A harmadik, hogyha használt gépet veszünk, és úgynevezett “Refurbished” (újrahasznosított) licenccel vásároljuk, ekkor jutunk a legolcsóbban Windows-hoz, a teljes ár kb. 30%-ért. Használt DELL Latitude 74.990 FT, hozzá hivatalos Win7HP 64bit refurbished szoftver 17.499 Ft.

Végül el kell, hogy mondjam, hogy ez nem a teljes információ, mert Windows-on belül is van több féle, most csak a legegyszerűbbet vázoltam fel. További kérdésekkel bombázz minket nyugodtan. 🙂