Blog

Hivatalos, vagy nem hivatalos

Sokan kérdezitek, hogy mi értelme a hivatalos Windows-nak, Office-nak?

…hogy lehet-e gépet venni Windows nélkül?

 

Lehet. Van egy asztali gép, vagy laptop 120.000 Ft-ért Windows nélkül. Ha hivatalos Windows-t szeretnél hozzá, az további ~40.000 Ft. Tehát a gép árának a harmada. És az Office? Magányszemélyeknek minimum ~45.000 Ft, cégeknek minimum ~88.000 Ft (ez a mai napi ár, EUR/USD árfolyam, van, hogy akár 20-25%-kal is alacsonyabb lehet), tehát nem kevés.

De ez rengeteg pénz!

Igen, nem kevés, de ennek megoldására van több alternatívánk is.

1., Megvesszük. Hivatalosat szeretnénk, tehát bele kell számolni az árba. Minden hivatalos, mindenki boldog. 🙂
2., Megvesszük, de használt géphez. (link, hogyan működik pontosan). Ha az első példából indulunk: a 120.000 Ft-os gép teljesítményben használtan a felébe kerül, és van Refurb Windows ~20.000 Ft-ért, hozzá Office ~45.000 Ft = 125.000 Ft. És hivatalos.
3., Nem vesszük, de mégis hivatalos marad: minden alkatrész új, és nem vesszük meg a Windows-Office kombót, mert Linux-ot és/vagy Libreoffice-t használunk. Előny: minden hivatalos, nulla forintnyi szoftverköltségért. Lehet netezni, írni, táblázatkezelni, stb, stb. Hátrány: a Windows specifikus programok (jónéhány számlázó lehet ilyen, vagy játék) nem futnak.
4., Nem vesszük meg, de “rákerül” a Windows és Office. Letölthető, megvan a szomszédnak, stb. Ennek is van előnye; minden program úgy megy ahogy kell, és nem fizettünk érte. Hátránya, hogy ez így illegális, és többek közt hogy minden komolyabb frissítésnél szembekerülünk vele, hogy “Aktiváció szükséges”.

Tehát hosszú távon érdemes megvenni a Windows-t. 🙂

Gyertek el nyugodtan hozzánk, és a kollégáink fognak segíteni nektek!